Soul to Soul
Invinklar

Invinklar är ett sånt där ord som liksom föds i stunden jag pratar. Det kan vara så att jag sätter ihop ett nytt ord eller så saknar jag helt enkelt ett ord för just det jag vill säga (min hjärna gör lite felkopplingar ibland och då blir det så). Det är många gånger väldigt bra och användbara ord som hoppar ut och "Invinklar" är just ett sådant ord. Det beskriver väldigt bra det jag vill förmedla här; fakta ur olika utmattningsperspektiv och synvinklar, en del egna erfarenheter, lite igenkänning och förmodligen några feltänkningar. Trevlig läsning!

Har du blivit lurad idag?

Idag är det 1 april.

Har du blivit lurad av någon?

Det blev inte jag (tror jag i alla fall).

Däremot har jag lurat mig själv under många år och då menar jag inte bara den 1 april utan jag menar i livet i stort.


Jag har sprungit i det där hamsterhjulet runt, runt och fortare och fortare. Jag har klättrat högre och högre på stegen för att så småningom inse att jag klättrat på fel stege.

Jag har sprungit på alla bollar som kommit i min väg för att nå mina mål utan att förstå konsekvenserna.

Jag har pressat mig själv till det yttersta för att sedan lägga in ytterligare en växel…..inte en gång, utan två gånger under samma höst för att visa att jag är duktig (flicka).


Under alla dessa år trodde jag att jag var tvungen att springa fortare, längre och klättra högre osv för att duga. Min önskan var att gå upp på scenen på nån konferens och ta emot ett pris för årets bästa prestation. Så blev det ju naturligtvis aldrig. För jag var ju aldrig bäst.

Däremot var jag bäst i att inte se mig själv eller mina behov. Jag var bäst i att trycka ner mig själv och att tro att jag behövde springa på alla bollar som kom. Jag lurade mig själv. Big time!


Det höll naturligtvis inte i längden, utmattningen kom som ett brev på posten.

Det jag vill ha sagt med detta är att lura inte dig själv. Lycka kommer inifrån, inte i lönekuvertet. Kom ihåg att du är fin och fantastisk precis som du är. Du behöver inte prestera för att duga.


Känner du igen dig och vill få hjälp att sakta ner farten och kanske rentav hoppa av hjulet så kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal på info@soultosoul.se.


Hjärta vs hjärna

Kan det vara så att du trodde att du släppt dina höga krav och din prestige men hamnat i situationer där du upptäckt att så inte var fallet? Att du fortfarande måste prestera så fort du ska göra något. Du börjar powerwalka med musik i öronen och kollar både tid och sträcka på telefonen när du egentligen borde ta en härlig och rogivande promenad istället. Eller att du måste vara bäst och vigast på yogaklassen istället för att lyssna på din kropps dagsform. Det kan också handla om att du vill vara duktig och ge ”rätt svar” hos kbt-terapeuten.


Om du känner igen dig i detta så är det förmodligen för att du inte hittat orsaken som ligger bakom orsaken till dina prestationskrav som lett dig till utmattning. Inom Återhämtningsterapin arbetar vi med att hitta just det som driver dig rakt in i väggen. En dålig självkänsla kommer bottnas ofta i en låg självmedkänsla som grundar sig i en felaktig självbild, ”jag är inte värd mer”.


Metoden inom Återhämtningterapin ser till HELA dig eftersom stressen påverkar alla delar av dig. 


Blir du nyfiken på om detta kan vara något för dig? Tveka inte då att höra av dig till mig för ett förutsättningslöst samtal för att se om det kan vara något som passar just dig. 

Visste du att...

...yoga är den bästa träningsformen för att förbättra minnet, uppmärksamheten och beslutsfattandet, särskilt för oss som passerat 50-årsstrecket. Det framgår tydligt i en omfattande ny studie utförd av svenska forskare, publicerad i det senaste numret av Unionens medlemstidning Kollega.


Resultaten av studien visar på att traditionell styrke- och motionsträning endast ger en begränsad positiv effekt på de kognitiva förmågorna. Å andra sidan visar de som ägnar sig åt yoga en märkbar förbättring av hjärnans förmåga att bearbeta information.


Varför? Jo, för yoga och liknande "mind-body" träningsformer – som tai chi och qigong – mixar tre väsentliga komponenter, rörelse, andning och meditation. Det påverkar nervsystemet och resulterar i sänkt puls och blodtryck, så du blir lugnare och slipper stress.


Stress har en negativ inverkan på hjärnan, speciellt det området som kallas hippocampus. Det kan till och med krympa om du stressar för mycket. Men om du kör yoga regelbundet kan du boosta hippocampus och få det att växa. Det är ett område som spelar en avgörande roll för minnet och inlärning.


För bästa resultat, kör yoga minst tre gånger i veckan. Gärna kombinerat med annan träning som styrketräning och kondition. Yoga är den bästa grejen för att boosta minnet, hålla koll och göra smarta beslut. Bra va?

Känner du igen dig!

Du har precis komit till jobbet och är stressad som vanligt. Du startar datorn och rutan med lösenordet stirrar tillbaka på dig....tom! Precis som ditt minne. Tomt! 

Du provar 3 gånger och det slutar med ett samtal till IT-supporten....igen!


All stress är inte farlig men att stressa under en längre tid utan att få någon återhämtning kan vara direkt skadligt.

Det finns ett antal stressignaler som kan vara bra att ha koll på för att kunna dra i handbromsen innan det är för sent. 


Bland annat påverkas de kognitiva förmågorna som:

- tänkandet

- inlärningen

- koncentrationen

- att fatta beslut

- minnet försämras.


Ett exempel kan vara att glömma lösenordet utan att man för den skull har varit på semester. Men, det kan vara läge att kanske ta några dagars ledighet för att vila hjärnan.

Post-it lappar uppfästa med klädnypor

Visste du att....

…våra kognitiva tecken på stress är enklare att observera av andra människor runt omkring oss än av oss själva, och det kan många gånger vara tecken på att vi inte mår bra. Några av de symptom som kan visa sig är att:

  • vi lätt tappar ord och har svårt att hålla fokus i samtal,
  • vi glömmer saker och tappar koncentrationen,
  • vi blir sämre på problemlösning och att fatta beslut,
  • vårt logiska tänkande försämras vilket innbär att arbetsuppgifter tar längre tid än vanligt och
  • vi får svårt för att läsa och förstå vad vi läser.


Vår prestationsförmåga sjunker under stress och vi hinner inte med lika mycket som tidigare. På grund av att vi tappar koncentrationen så har vi svårt att förstå det vi läser så behöver vi ibland läsa samma text om och om igen för att förstå innehållet.

Håll därför koll på om någon kollega börjar jobba över väldigt mycket eller gör mycket slarvfel i det dagliga arbetet, det kan tyda på att personen inte mår bra. Prata med närmsta chef om dina misstankar innan det är för sent.

Snigel som klamrar sig fast på en trädgren

Ibland klamrar vi oss fast...

...vid tankar, mönster och beteenden som vi haft i många många år och som är väl bekanta för oss. Vi kan också klamra oss fast i vad vi ofta säger utan att tänka på vad det är vi säger, det går av gammal vana, autopiloten är inkopplad. Det kan vara till exempel;

- jag är trött.

- jag är sjuk

- jag är utmattad

- jag är förvirrad

- jag är glömsk


Våra tankar och det vi säger om oss själva påverkar oss mycket mer än vi tror. Varje gång vi uttalar dessa "berättelser" om oss själv innebär det att vi begränsar oss, vi programmerar oss så att detta blir vår sanning.


Om jag varje dag berättar för mig själv att jag är glömsk, då blir jag glömsk. Om jag varje dag stannar kvar i det gamla och om jag går i motstånd till dagen eller om mina val baserar sig på rädsla så begränsar jag mig och det blir till slut min identitet, det blir den jag ÄR.


Om jag istället börjar varje dag med en känsla av ren energi, ser utmattningen som en möjlighet att faktiskt få möjligheten att göra nya val, då händer det något helt annat.


Så, vilka berättelser berättar jag för mig själv?

Vilka berättelser berättar jag om mig själv för andra och vilka berättelser berättar andra om mig

Människor med olika klädstilar

En reflektion om identifiering

Jag var på SPA idag och då slog det mig att vi avidentifierar oss när vi hänger in våra kläder i skåpet och tar på oss badkläderna. Vi lämnar våra vardagliga masker och vår status i skåpet och möter istället varandra på samma villkor.


I avsaknaden av de ytter attributen tar fördommar och våra förutfattande meningar mycket mindre plats och lämnar istället utrymme för nyfikenhet och ärliga och autentiska möten och samtal. Vi avväpnar oss helt enkelt.


I omklädningsrummet efter vår SPA-upplevelse så händer något. VI tar på oss våra masker igen och fördomarna och de förutfattade meningarna kommer som ett brev på posten efterhand som mysbyxorna och knytblusarna åker på. Det är fortfarande samma människa som för en stund sedan hade badkläder på sig men ändå är det något som har förändrats.


Ska vi kanske gå i badkläder för att vara äkta mot både oss själva och andra?

Hand som täcker ett ansikte

Visste du att...

...stressen kan få förödande konsekvenser om vi inte är vakna och lyssnar på vad kroppen säger till oss. I måttliga mängder kan stress hjälpa oss att vara alerta, fokuserade och hantera krävande situationer. Men blir stressen långvarig och överväldigande kan den få förödande effekter på vår fysiska, mentala och emotionella hälsa.


Vi blir ofta sjuka när vi har som mest att göra. Kroppen har förmodligen berättat för oss att vi ska ta det lite lugnare men vi hör inte utan vi kör på. Kroppen blir lite mer högljudd nästa gång. Huvudvärk, ont i axlarna och kanske börjar magen krångla. Tiden går och sen åker vi på förkylningar, feber och yrsel och ont både här och där.


Kroppen skriker sig hes och till sist sätter den in nådastötten. Vi kollapsar i utmattning. För att vi inte lyssnar på vad vår kropp försöker berätta för oss. 


Så snälla, lyssna på på din kropp! Var snäll till dig själv!


Kvinna med utsmetat smink håller en papperslapp med ritad glad mun framför munnen

Stressens påverkan och effekter på vårt liv

Stress är en naturlig reaktion som vi känner när vi står inför utmaningar och påfrestningar i livet. I måttliga mängder kan stress hjälpa oss att vara alerta, fokuserade och hantera krävande situationer. Men när stressen blir långvarig och överväldigande kan den få förödande effekter på vår fysiska, mentala och emotionella hälsa.


Fysiska konsekvenser

Det kan leda till bland annat sömnstörningar, huvudvärk, magbesvär, högt blodtryck, och hjärtproblem. Stressen försvagar vårt immunsystem vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar.


Mental påverkan

Stress kan påverka vår mentala hälsa negativt. Den kan leda till ångest, depression och andra psykiska hälsoproblem. När stressen är ihållande kan vår förmåga att koncentrera oss, fatta beslut och lösa problem försämras betydligt.


Emotionella utmaningar

Långvarig stress kan resultera i ökad irritabilitet, ilska och känslomässig instabilitet. Det kan påverka våra relationer och göra det svårt att hantera känslor på ett konstruktivt sätt.






unsplash